alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Ciasto korzenne z musem jabłkowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pachnące korzennymi przyprawami, aromatyczne i pyszne ciasto na górze z musem jabłkowym i polewą czekoladową.

Ciasto korzenne z musem jabłkowym

Składniki:

Ciasto korzenne z musem jabłkowym

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 230 g cukru
  • 270 g mąki pszennej T500
  • 30 g kakao
  • 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 100 ml wody
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg oczyszczonych jabłek
  • 3/4 szkl wody
  • 7-8 łyżek cukru
  • 2 budynie śmietankowe b/c
  • 400 ml wody
  • Polewa:
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto korzenne z musem jabłkowym
Ciasto: białka ubić z cukrem na sztywno dodawać po 1 żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Miksując na wolnych obrotach wolnym strumieniem wlewać wodę i olej. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać z przyprawą korzenną i dodawać porcjami do masy miksując na wolnych obrotach lub wymieszać delikatnie łyżką. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w 180 stopniach około 30-35 minut. Wyjąć i ostudzić.

Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, zalać wodą, dodać cukier i mieszając na wolnym ogniu rozgotować( jeśli będą kawałki jabłek zmiksować blenderem na mus). Budynie rozmieszać w wodzie wlać do gotujących się jabłek, mieszając zagotować i gorący mus wylać na zimne ciasto. Pozostawić do wystudzenia.

Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na cieście.