Sposób przygotowania:
Ciasto jabłkowe salcesonikETAP 1:
1. Przygotowałam jajka wiejskie, które wbiłam do miski. Dosypałam cukier i zmiksowałam na jednolitą masę.
2. Suche składniki: kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon wsypałam do osobnego naczynia i wymieszałam. Partiami dodawałam do zmiksowanej masy, cały czas miksując.
3. Teraz do masy dolałam olej z pestek winogron, nie przerywając miksowania. Następnie wsypałam mąkę pszenną. Wszystko dokładnie zmiksowałam.
4. Na samym końcu obrałam jabłka ze skóry i wydrążyłam gniazda nasienne. Potem pokroiłam je w dość dużą kostkę. Dodałam do zmiksowanej masy i tym razem wymieszałam łyżką.
5. Przygotowałam dwie keksówki, które wyłożyłam papierem do pieczenia. Rozlałam ciasto równomiernie.
6. Wstawiłam keksówki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piekłam przez 50 minut, do tzw. "suchego patyczka"
7. Ciasto wystudziłam i pokroiłam na kawałki.
8. Smacznego !