Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Ciasto jabłkowe salcesonik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo szybkie do upieczenia ciasto. W smaku bardzo dobre i wilgotne. Polecam je do kawki, czy też herbatki.

Ciasto jabłkowe salcesonik

Składniki:

Ciasto jabłkowe salcesonik

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowe salcesonik

ETAP 1:

1. Przygotowałam jajka wiejskie, które wbiłam do miski. Dosypałam cukier i zmiksowałam na jednolitą masę.

2. Suche składniki: kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon wsypałam do osobnego naczynia i wymieszałam. Partiami dodawałam do zmiksowanej masy, cały czas miksując.

3. Teraz do masy dolałam olej z pestek winogron, nie przerywając miksowania. Następnie wsypałam mąkę pszenną. Wszystko dokładnie zmiksowałam.

4. Na samym końcu obrałam jabłka ze skóry i wydrążyłam gniazda nasienne. Potem pokroiłam je w dość dużą kostkę. Dodałam do zmiksowanej masy i tym razem wymieszałam łyżką.

5. Przygotowałam dwie keksówki, które wyłożyłam papierem do pieczenia. Rozlałam ciasto równomiernie.

6. Wstawiłam keksówki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piekłam przez 50 minut, do tzw. "suchego patyczka"

7. Ciasto wystudziłam i pokroiłam na kawałki.

8. Smacznego !


Tagi:

ciasta owoce