Sposób przygotowania:
Kakaowa szarlotka mocno cynamonowa
Z mąki, cukru, margaryny, jajka, śmietany, kakao i proszku do pieczenia zagniatamy jednolite krucze ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe plasterki. Wrzucamy do garnka i dodajemy cukier i cynamon. Dokładnie mieszamy i smażymy przez 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Z lodówki wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części.
Jedną wylepiamy naczynie do pieczenia. Na ciście wykładamy jabłka z cynamonem. Z pozostałego ciasta formujemy ruloniki i robimy z nich kratkę na jabłkach.
Tak przygotowaną szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 40-45 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła ze szklanką mleka do picia.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe plasterki. Wrzucamy do garnka i dodajemy cukier i cynamon. Dokładnie mieszamy i smażymy przez 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Z lodówki wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części.
Jedną wylepiamy naczynie do pieczenia. Na ciście wykładamy jabłka z cynamonem. Z pozostałego ciasta formujemy ruloniki i robimy z nich kratkę na jabłkach.
Tak przygotowaną szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 40-45 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła ze szklanką mleka do picia.