Sposób przygotowania:
Jabłkowa meringue
KRUCHE CIASTO:
Żółtka oddzielić od białek i białka włożyć do lodówki.
Zagnieść wszystkie składniki na podzielić na dwie kule - dużą (ok.3/4 objętości i małą - 1/4) i włożyć do lodówki na pół godziny.
JABŁKA:
W tym czasie obrać jabłka i pokroić na kawałki (np. ósemki). Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Do garnka wsypać cukier i ogrzewać go około 4-5 minut, cały czas mieszając aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Dodać przyprawę do piernika, olejek waniliowy i jabłka cały czas mieszać i gotować kolejne 1-2 minuty. Karmel może się zbić w kulę, ale należy mieszać dalej, kiedy jabłka puszczą sok - karmel się rozpuści. Następnie dodać skórkę i sok z cytryny, zestawić z ognia i jeszcze raz zamieszać.
MERINQUE:
Białka ubić na sztywno i dodawać po łyżce cukru nie przerywając miksowania. Na końcu dodać make ziemniaczaną.
KRUSZONKA:
Wszystkie składniki zagnieść ręką i rozkruszyć.
Większa kule ciasta z lodówki rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, ściągamy górny papier i cisto wykładamy na dno i boki tortownicy. Przykrywamy folią aluminiową obciążamy fasolą i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ściągnąć obciążenie i folię. Na ciasto wyłożyć jabłka, na to merinque. Mniejszą kule ciasta rozwałkować, wyciąć paski, ułożyć z nich na bezie kratkę i na końcu posypać kruszonką. Piec kolejne 30 minut w piekarniku. podawać na ciepło z lodami albo na zimno. Smakuje wyśmienicie!!!
Żółtka oddzielić od białek i białka włożyć do lodówki.
Zagnieść wszystkie składniki na podzielić na dwie kule - dużą (ok.3/4 objętości i małą - 1/4) i włożyć do lodówki na pół godziny.
JABŁKA:
W tym czasie obrać jabłka i pokroić na kawałki (np. ósemki). Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Do garnka wsypać cukier i ogrzewać go około 4-5 minut, cały czas mieszając aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Dodać przyprawę do piernika, olejek waniliowy i jabłka cały czas mieszać i gotować kolejne 1-2 minuty. Karmel może się zbić w kulę, ale należy mieszać dalej, kiedy jabłka puszczą sok - karmel się rozpuści. Następnie dodać skórkę i sok z cytryny, zestawić z ognia i jeszcze raz zamieszać.
MERINQUE:
Białka ubić na sztywno i dodawać po łyżce cukru nie przerywając miksowania. Na końcu dodać make ziemniaczaną.
KRUSZONKA:
Wszystkie składniki zagnieść ręką i rozkruszyć.
Większa kule ciasta z lodówki rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, ściągamy górny papier i cisto wykładamy na dno i boki tortownicy. Przykrywamy folią aluminiową obciążamy fasolą i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ściągnąć obciążenie i folię. Na ciasto wyłożyć jabłka, na to merinque. Mniejszą kule ciasta rozwałkować, wyciąć paski, ułożyć z nich na bezie kratkę i na końcu posypać kruszonką. Piec kolejne 30 minut w piekarniku. podawać na ciepło z lodami albo na zimno. Smakuje wyśmienicie!!!