haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Jabłkowa meringue

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na ciepło z lodami i bitą śmietaną albo na zimno - smakuje zawsze. Piekły go nasze babcie, jednak pierwsza szarlotka powstała 220 lat temu - upieczona specjalnie dla cara Aleksandra I. Jabłkowa merinque to moje dzisiejsze połączenie jabłek i bezy.

Jabłkowa meringue Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jabłkowa meringue

Kruche ciasto

  • 300 g mąki
  • 180 g pokrojonego w małe kawałki
  • 50 g brązowego cukru Demerara
  • 4 żółtka
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Na jabłka

  • 1 kg jabłek
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 cytryna

Kruszonka

Na merinque (beza)

Sposób przygotowania:

Jabłkowa meringue
KRUCHE CIASTO:

Żółtka oddzielić od białek i białka włożyć do lodówki.

Zagnieść wszystkie składniki na podzielić na dwie kule - dużą (ok.3/4 objętości i małą - 1/4) i włożyć do lodówki na pół godziny.

JABŁKA:

W tym czasie obrać jabłka i pokroić na kawałki (np. ósemki). Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Do garnka wsypać cukier i ogrzewać go około 4-5 minut, cały czas mieszając aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Dodać przyprawę do piernika, olejek waniliowy i jabłka cały czas mieszać i gotować kolejne 1-2 minuty. Karmel może się zbić w kulę, ale należy mieszać dalej, kiedy jabłka puszczą sok - karmel się rozpuści. Następnie dodać skórkę i sok z cytryny, zestawić z ognia i jeszcze raz zamieszać.

MERINQUE:

Białka ubić na sztywno i dodawać po łyżce cukru nie przerywając miksowania. Na końcu dodać make ziemniaczaną.

KRUSZONKA:

Wszystkie składniki zagnieść ręką i rozkruszyć.

Większa kule ciasta z lodówki rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, ściągamy górny papier i cisto wykładamy na dno i boki tortownicy. Przykrywamy folią aluminiową obciążamy fasolą i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ściągnąć obciążenie i folię. Na ciasto wyłożyć jabłka, na to merinque. Mniejszą kule ciasta rozwałkować, wyciąć paski, ułożyć z nich na bezie kratkę i na końcu posypać kruszonką. Piec kolejne 30 minut w piekarniku. podawać na ciepło z lodami albo na zimno. Smakuje wyśmienicie!!!
Jabłkowa merinque
Cukier wrzucamy do garnka i gotujemy aż się rozpuści.
Jabłkowa merinque
Do karmelu wrzucamy jabłka, przyprawy i cytrynę i mieszamy.
Jabłkowa merinque
Ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia
Jabłkowa merinque
Do wylepionej ciastem tortownicy wkładamy upieczone w karmelu jabłka
Jabłkowa merinque
Gotowe ciasto prezentuje się bardzo apetycznie.