iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto z jabłkami i pigwą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Nie wiem czy to pigwa czy pigwowiec, ale ma piękny kolor i cudnie skomponowała mi się z jabłkami. Ciasto kruche, a jednak wilgotne.

Ciasto z jabłkami i pigwą

Składniki:

Ciasto z jabłkami i pigwą

ciasto:

nadzienie:

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami i pigwą
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jajka razem z żółtkami i jogurt, szybko, ale dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

Owoce pigwy obrać i pokroić w mała kostkę ( jest troszkę twarda), a następnie przełożyć do garnka, dolać 1/2 szklanki wody i zagotować po zagotowaniu dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka dodać cukier i po wymieszaniu chwilkę gotować, owoce mają zmięknąć, ale się nie rozpaść. Kaszę wsypujemy do jabłek na sam koniec i tylko mieszamy na wyłączonym już gazie.

Schłodzone ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę ( jest dość luźne i klei się do dłoni dlatego potrzebna jest mąka), cisto podzielić na pół i jedną część wyłożyć na dnie blaszki ( 22 cm na 33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia na ciasto wyłożyć przestudzone jabłka. Stolnicę delikatnie posypać mąka i rozwałkować drugą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki i delikatnie przenieść na jabłka, widelcem nakłuć w kilku miejscach.

Piec w temp. 180st około 40-45 minut po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.