jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto jabłkowe z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ciasto jabłkowe z imbirem polecane na powieczorek do kawy i herbaty

Ciasto jabłkowe z imbirem

Składniki:

Ciasto jabłkowe z imbirem

 

  • 30 dag mąki
  • 15 dag twarogu
  • 5 kwaśnych jabłek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 łyżek pokrojonych w kostkę nasączonych alkoholem suszonych owoców
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki marmolady morelowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sól- szczypta
  • cukier puder- do posypania
  • mielone goździki- do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowe z imbirem
Utrzeć twaróg z mlekiem, olejem, cukrem, cukrem waniliowym, mielonym imbirem oraz szczyptą soli. W trakcie ucierania dodawać stopniowo połowę mąki. zmieszac resztę mąki z proszkiem do pieczenia, dobrze zagnieść z utartą masą. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie w koło, o średnicy 28 cm. Wyłożyć ciastem nasmarowaną tłuszczem formę na tartę. Rozłożyć pokrojone w plasterki jabłka i nasączone alkoholem owoce. Skropić sokiem z cytryny. Piec 25-30 minut w piekarniku w temp. 175stop. C.Wystudzić, posmarować podgrzaną konfiturą. brzeg ciasta posypać cukrem pudrem, środek mielonymi gożdzikami.