Sposób przygotowania:
Ciasto jabłkowe z orzechami
Orzechy włoskie rozdrobnić na mniejsze kawałki, a jabłka obrać ze skórek i zetrzeć je na dużych oczkach tarki. Białka jaj oddzielić od żółtej. Białka ubić na pianę pod koniec ubijania do wytworzonej już piany dodając cukier. Do ubitej słodkiej piany dodać żółtka i olej i miksować dalej całość na bardzo małych obrotach. Do zmiksowanych z pianą żółtek i oleju przesiać mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem i wymieszać wszystkie dodane składniki razem delikatnie już za pomocą łyżki. Na koniec do wszystkich składników umieszczonych w misie od miksera dodać starte jabłka i rozdrobnione orzechy, które także wymieszać z całością ręcznie za pomocą łyżki. Średniej wielkości blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i przelać do niej surowe jeszcze ciasto. Ciasto piec w temperaturze 165 stopni przez około 50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.