iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ciasto jabłkowe zielone

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam ciasta z jabłkami, dlatego staram się urozmaicać stare przepisy w nowe składniki lub po prostu je zmieniać. To ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne a takie właśnie lubi moja rodzina.

Ciasto jabłkowe zielone

Składniki:

Ciasto jabłkowe zielone

 

  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 kg jabłek,
  • 2 galaretki zielone,
  • 1/2 litra śmietany kremówki plus łyżeczka żelatyny plus 3/4 szklanki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowe zielone
Do blaszki o wymiarach około 25 cm i pieczemy biszkopt 30 minut w temp. 170 stopni, następnie należy go przekroić na dwa części. Jabłka obieramy następnie kroimy na małe części, galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody, studzimy, dodajemy do jabłek, gdy masa będzie tężeć to wykładamy ją na biszkopt, przykrywamy drugim plackiem, śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody, dodajemy do ubitej śmietany, wykładamy na ciasto, wstawiamy do lodówki.