anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Ciasto jabłkowo - agrestowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Puszyste smaczne ciasto,polecam.

Ciasto jabłkowo - agrestowe

Składniki:

Ciasto jabłkowo - agrestowe

 

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy podwójny
  • szczypta soli

 

  • Masa agrestowa:
  • 1 litr przecieru agrestowego bez cukru
  • 2,5 galaretki agrestowej

 

  • Masa jabłkowa:
  • 1/2 litra przecieru jabłkowego bez cukru
  • 1,5 galaretki cytrynowej

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo - agrestowe
Białka oddzielić od żółtek, ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać.
Do piany dodać, żółtka,ubijać na puszystą masę ,na końcu dodać wymieszane obydwie mąki, z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę o wymiarach, 25x40 cm wysmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto, piec 40 min w 180 st C.
Gotowe ciasto przekroić, włożyć spód do blaszki, wylać masę agrestową. przykryć wierzch, dobrze docisnąć.
Następnie wylać masę jabłkową, rozsmarować, wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Wykonanie masy agrestowej:

Przecier agrestowy wlać do garnka
, zagotować , wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
Tak samo postąpić z przecierem jabłkowym.
Smacznego.