akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto jabłkowo- cynamonowo- cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zdecydowanie dziwne w smaku ciasto (oczywiście na plus :D ) Połączenie jabłek z cynamonem i nutą cytrynową jest przepyszne! Przepis znaleziony gdzieś w internecie. Polecam!

Ciasto jabłkowo- cynamonowo- cytrynowe

Składniki:

Ciasto jabłkowo- cynamonowo- cytrynowe

 

  • 220g. Herbatników kakaowych

 

  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg. jabłek
  • ½ szkl. wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 galaretka cytrynowa

 

  • Krem cytrynowy:
  • ¼ szkl. soku z cytryny
  • 1 budyń waniliowy
  • ¾ szkl. wody
  • ¼ szkl. cukru
  • 150g. Masła

 

  • Pianka:
  • 200g. śmietany 36%
  • 1 galaretka pomarańczowa

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo- cynamonowo- cytrynowe
1. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do nich wodę, cynamon, sok i zagotować. Do gorącej masy wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Ostudzić. 2. Krem cytrynowy: sok, ½ szkl. wody i cukier zagotować. W reszcie wody rozpuścić proszek budyniowy. Ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodać stopniowo budyń, miksując. 3. Pianka: Śmietanę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną w 1 szkl. wrzącej wody i tężejącą galaretkę, zmiksować. 4. Keksówkę 30x 12cm wyłożyć folią. Na dno wyłożyć piankę, przykryć herbatnikami. Na to dać połowę masy jabłkowej i znów herbatniki. Wysmarować kremem budyniowym i przykryć herbatnikami. Na ciastka pozostała masa jabłkowa i ostatnia warstwa herbatników. Całość schłodzić w lodówce około 1 godzinę. 5. Wyjąć ciasto z keksówki do góry nogami, ściągną folię. Wierzch posypać cynamonem. Smacznego!