MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Ciasto jabłkowo-kokosowe 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto jabłkowo-kokosowe, delikatne, rozpływające się w ustach.

Ciasto jabłkowo-kokosowe 2

Składniki:

Ciasto jabłkowo-kokosowe 2

 

  • biszkopt:
  • 4jajka
  • 4łyżki mąki
  • 4łyżki cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa jabłkowa:
  • 1kg jabłek
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 łyżka masła
  • masa kokosowa:
  • 250g kokosu
  • 1 szklanka czystej wódki
  • 120g cukru pudru
  • 100g kaszy manna
  • 250g masła
  • 1 żółtko
  • polewa:
  • 250g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo-kokosowe 2
Upiec biszkopt: do miski włożyć białka i ubić na pianę , przez 7 minut, ubijając dodawać cukier.Mąkę wymieszać z proszkiem .Do piany dodać żółtka i łyżką wymieszać z pianą, następnie wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką do połączenia się składników.Formę o wymiarach 28x25cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać biszkopt.Piec przez 15 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni, wystudzić. Masa jabłkowa:jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Do rondla włożyć masło , rozpuścić a następnie dodać jabłka i cukier .Smażyć pod przykryciem przez 10 minut a następnie wsypać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i smażyć następne 10 minut. Masa kokosowa:do miski wsypać kokos i zalać wódką,zostawić pod przykryciem na 2 godziny.Do miski włożyć masło i ucierać z cukrem przez 15 minut,następnie dodać żółtko, kaszę manną i kokos i wszystkie składniki połączyć ucierając razem przez 10 minut. Polewa czekoladowa: do miski łamiemy czekoladę i dodajemy śmietanę, wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty. Przystępujemy do przełożenia ciasta: kładziemy biszkopt i smarujemy go masą jabłkową, na masę kładziemy masę kokosową a na końcu polewamy ciepłą czekoladą.Ciasto należy odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.