zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ciasto jabłkowo gruszkowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

mamy mnóstwo jabłek i gruszek, więc dziś ciasto jabłkowo gruszkowe

Ciasto jabłkowo gruszkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto jabłkowo gruszkowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo gruszkowe
Białka oddzielić od żółtek. Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka w większą a gruszki w mniejszą bo gruszki pokrojone w większe kawałki, gdyż jabłka mogą się upiec a gruszki być twardawe. Do pokrojonych owoców wsypać jedną łyżkę mąki i wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać żółtka i nadal ucierać, potem dodać proszek do pieczenia i obie mąki i wymieszać gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blaszkę do pieczenia o wymiarach 23 x 31 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, a następnie dodać kisiele i wszystko dokładnie połączyć. Piankę wyłożyć na ciasto i rozprowadzić po powierzchni ciasta. Na piankę wyłożyć przygotowane wcześniej owoce. Do miski wsypać mąkę krupczatkę, cukier i wkroić zimne masło i dłońmi wyrobić kruszonkę, po czym wyłożyć ją na owoce. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 45 do 50 minut w zależności od piekarnika.
Ciasto jabłkowo gruszkowe
na blachę wyłożyć przygotowane ciasto...
Ciasto jabłkowo gruszkowe
na ciasto wyłożyć przygotowaną piankę ...
Ciasto jabłkowo gruszkowe
na warstwę pianki wyłożyć przygotowane owoce
Ciasto jabłkowo gruszkowe
na owoce wyłożyć kruszonkę i upiec ciasto