Sposób przygotowania:
Ciasto jabłkowo gruszkowe
Białka oddzielić od żółtek. Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka w większą a gruszki w mniejszą bo gruszki pokrojone w większe kawałki, gdyż jabłka mogą się upiec a gruszki być twardawe. Do pokrojonych owoców wsypać jedną łyżkę mąki i wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać żółtka i nadal ucierać, potem dodać proszek do pieczenia i obie mąki i wymieszać gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blaszkę do pieczenia o wymiarach 23 x 31 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, a następnie dodać kisiele i wszystko dokładnie połączyć. Piankę wyłożyć na ciasto i rozprowadzić po powierzchni ciasta. Na piankę wyłożyć przygotowane wcześniej owoce. Do miski wsypać mąkę krupczatkę, cukier i wkroić zimne masło i dłońmi wyrobić kruszonkę, po czym wyłożyć ją na owoce. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 45 do 50 minut w zależności od piekarnika.
Natala1210
edytaha
gusia1000