Sposób przygotowania:
Ciasto jabłkowo śmietankowe
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia przez sito. Umyte jajka wybić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić na puszystą masę. Dalej ubijając ale już na mniejszych obrotach dodawać po jednej łyżce śmietany. Następnie gdy połączymy masę jajeczną ze śmietaną wlewać pomału olej i miksować. Potem dodawać mąkę niewielkimi ilościami i wymieszać na gładka masę. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i poprzecinać cząstki jabłek na cieńsze paski. Wrzucić jabłka do miski, dodać cukier trzcinowy i mąkę i wymieszać owoce. Oprószone jabłka ułożyć dowolnie na ciasto a następnie posypać brązowym cukrem. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-40 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
gusia1000