Sposób przygotowania:
Ciasto jagodowe
Biszkopt upieczony z 5 jaj.
Biszkopt przekroić na dwa blaty ,spód włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ,a górę przechować na jakiś deser. wielkość blaszki 25/36 cm.
Jagody odcedzić na sicie a kompot przelać do garnka dolewając wody tak aby w całości było 750 ml.
W drugim garnku zagotować wodę (1/2 litra) i wsypać galaretki oraz żelatynę mieszać do rozpuszczenia.
Połączyć z kompotem i zostawić do lekkiego stężenia.
Następnie tężejącą masę jagodową wylać na biszkopcie.
Jogurt wymieszać z cukrem , rozpuszczoną żelatyną a następnie z ubitą na sztywno śmietaną, dodać część odsączonych jagód i delikatnie przemieszać.
Masę jogurtową wylać na masę jagodową.
Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem , pod koniec ubijania dodać fix śmietan. Śmietanę połączyć z rozpuszczoną w 1/3 szkl. gorącej wody żelatyną ,przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować górę naszego ciasta .
Całość posypać drobno startą czekoladą deserową.
Włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Biszkopt przekroić na dwa blaty ,spód włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ,a górę przechować na jakiś deser. wielkość blaszki 25/36 cm.
Jagody odcedzić na sicie a kompot przelać do garnka dolewając wody tak aby w całości było 750 ml.
W drugim garnku zagotować wodę (1/2 litra) i wsypać galaretki oraz żelatynę mieszać do rozpuszczenia.
Połączyć z kompotem i zostawić do lekkiego stężenia.
Następnie tężejącą masę jagodową wylać na biszkopcie.
Jogurt wymieszać z cukrem , rozpuszczoną żelatyną a następnie z ubitą na sztywno śmietaną, dodać część odsączonych jagód i delikatnie przemieszać.
Masę jogurtową wylać na masę jagodową.
Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem , pod koniec ubijania dodać fix śmietan. Śmietanę połączyć z rozpuszczoną w 1/3 szkl. gorącej wody żelatyną ,przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować górę naszego ciasta .
Całość posypać drobno startą czekoladą deserową.
Włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
gusia1000