BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1350]

Ciasto jagodowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto to upiekłam synowi do pracy na jego urodziny.Ciasto wszystkim bardo smakowało Puszysty biszkopt, warstwa jagód z galaretkami oraz masa jogurtowa i ubita na sztywno śmietana to strzał w dziesiątkę.

Ciasto jagodowe Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Ciasto jagodowe

 

  • Biszkopt upieczony z 5 jaj,
  • Masa jagodowa;
  • kompot jagodowy 1 słoik 750 ml,
  • galaretki jagodowe 3 op,
  • żelatyna 3 pełne łyżeczki,

 

  • Masa jogurtowa;
  • jogurt 600 ml,
  • żelatyna 5 łyżeczek,
  • cukier puder 3/4 szkl,(najlepiej według smaku),
  • śmietana 30 % 500 ml,

 

  • Masa śmietankowa;
  • śmietana 30 % 500 ml,
  • cukier puder 3 łyżki,
  • fix śmietan 2 op,
  • żelatyna 2 łyżeczki,
  • woda gorąca 1/3 szkl,

 

  • Dodatkowo;
  • czekolada deserowa,

Sposób przygotowania:

Ciasto jagodowe
Biszkopt upieczony z 5 jaj.

Biszkopt przekroić na dwa blaty ,spód włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ,a górę przechować na jakiś deser. wielkość blaszki 25/36 cm.

Jagody odcedzić na sicie a kompot przelać do garnka dolewając wody tak aby w całości było 750 ml.

W drugim garnku zagotować wodę (1/2 litra) i wsypać galaretki oraz żelatynę mieszać do rozpuszczenia.

Połączyć z kompotem i zostawić do lekkiego stężenia.

Następnie tężejącą masę jagodową wylać na biszkopcie.

Jogurt wymieszać z cukrem , rozpuszczoną żelatyną a następnie z ubitą na sztywno śmietaną, dodać część odsączonych jagód i delikatnie przemieszać.

Masę jogurtową wylać na masę jagodową.

Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem , pod koniec ubijania dodać fix śmietan. Śmietanę połączyć z rozpuszczoną w 1/3 szkl. gorącej wody żelatyną ,przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować górę naszego ciasta . 

Całość posypać drobno startą czekoladą deserową. 

Włożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Ciasto jagodowe
Ciasto jagodowe po upieczeniu i całkowitym wykończeniu
Ciasto jagodowe
Biszkopt po upieczeniu przekroić na dwie części spód biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki
Ciasto jagodowe
Jagody odcedzamy z kompotu na sitku a do kompotu dolewamy wodę
Ciasto jagodowe
Masę jagodowa wylewamy na biszkopcie i rozprowadzamy po całości
Ciasto jagodowe
Ubitą śmietanę mieszamy z jogurtem naturalnym ,cukrem i rozpuszczoną żelatyną oraz częścią jagód
Ciasto jagodowe
Masę dokładnie mieszamy
Ciasto jagodowe
Gotową nasę rozsmarowujemy na masie jagodowej
Ciasto jagodowe
Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem a na koniec z rozpuszczoną żelatyną
Ciasto jagodowe
Górę ciasta dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną wyciskając przez rękaw cukierniczy,grę posypujemy startą czekoladą