ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Ciasto jagodowe z maczkiem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do ciasta wykorzystałam jagody w słoiczkach. Moja spiżarnia jest bardzo bogata. Warto zamykać lato do słoiczków.

Ciasto jagodowe z maczkiem truskawkowym

Składniki:

Ciasto jagodowe z maczkiem truskawkowym

 

  • Składniki

 

  • herbatniki maślane - 42 sztuki

 

  • 800 g sera twarogowego z wiaderka
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • słoiczek konfitury jagodowej - 300 ml ( moje własnej roboty )
  • 100 g margaryny Kasia

 

 

  • galaretka owoce leśne
  • słoiczek konfitury jagodowej - 300 ml ( moje własnej roboty )

 

  • 330 ml śmietany 30 %
  • galaretka truskawkowa

 

  • maczek truskawkowy

Sposób przygotowania:

Ciasto jagodowe z maczkiem truskawkowym

ETAP 1:

Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami. Margarynę rozpuścić w garnku, dodać ser, budynie i konfiturę. Doprowadzić do zagotowania i wyłożyć na herbatniki. Przykryć herbatnikami. Wystudzić.


Część mleka zagotować z margaryną, a w pozostałym rozmieszać budyń i dodać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować. Budyń wylać do formy i przykryć herbatnikami. Wystudzić.


Konfiturę przełożyć do rondelka i zagrzać. Można dodać 3 łyżki gorącej wody. Wsypać galaretkę i mieszać, aż się rozpuści, nie gotować. Tężejącą wyłożyć na herbatniki. Wstawić do lodówki.


Galaretkę truskawkową rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno i dodać galaretkę. Dobrze pomieszać. Na zastygłą konfiturę wyłożyć śmietanę i ponownie wstawić do lodówki. Najlepiej na cała noc. Przed podanie posypać maczkiem truskawkowy.


Smacznego