luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Ciasto jagodowe z bezą

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne ciasto z owocami i pianką w sam raz na letni podwieczorek.

Ciasto jagodowe z bezą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto jagodowe z bezą

 

  • 2 szkl mąki
  • pół margaryny
  • pół szkl cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany

 

  • na bezę
  • 1 szkl białek
  • 1 szkl cukru
  • 1 budyń cytrynowy

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jagodowe z bezą
Składniki na ciasto zagnieść. Blaszkę o rozmiarach 30x22 lub średnią tortownicę posmarować margaryną i posypać tartą bułką. Ciasto rozwałkować i położyć na dnie blaszki, naciągając brzegi ok 3 cm. Nakłuć ciasto widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 180 st. piec do zrumienienia ok 20 min. W tym czasie ubić pianę z białek, dodać cukier i jeszcze ubijać. Na koniec dodać budyń.Ubitą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać jagodami i rzędami wycisnąć z rękawa cukierniczego duże beziki. Wstawić do piekarnika ponownie i obniżyć temp do ok 100 st. po ok 40 min. podnieść temp do 150 st i lekko przyrumienić beziki. ok 15 min.
Ciasto jagodowe z bezą
Etap 1
Ciasto jagodowe z bezą
Etap 2
Ciasto jagodowe z bezą
Etap 3

Tagi:

beza bezy