SUPERPRZEPIS

Ciasto jagodowe z bezą i masą

  • Madija
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Ciasto jagodowe z bezą i masą

pyszne ciasto owocowe z bezą

Składniki:

Ciasto jagodowe z bezą i masą

 

  • Ciasto:
  • 1 kostka margaryny
  • 30 dkg cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 40 dkg maki
  • Masa:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyzeczki zelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Beza:
  • 4 białka
  • 25 dkg cukru pudru
  • 1 łyzeczka soku z cytryny
  • Reszta:
  • 0,5 kg jagód
  • 4 łyżki cukru zelującego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jagodowe z bezą i masą
Beza: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier puder i zmiksować. Dodać sok z cytryny i jeszcze chwile pomiksować. Wylać na blachę wyłozoną papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 120 stopni. Pieczemy przez około półtorej godziny, a po tym czasie wyłączamy piekarnik pozostawiając jednak bezę w środku aż do sotudzenia. Ciasto: Utrzeć margarynę z cukrem, dodawać żółtka, gdy będzie utarte dodać przesitowaną mąke z proszkiem. Podzielic na dwie części, każdą z nich rozłozyć na blasze. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Masa: Przygotować zelatynę wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Śmietanę utrzec na puch, pod koniec dodać cukier puder i zimną zelatynę. Zmiksować. Jagody rozgotowac na wolnym ogniu pod koniec dodając cukier zelujący i cały czas mieszając. Ostudzić. Na pierwsze ciasto rozłożyć zimne jagody i posmarować masą. Przyłożyć ciastem, które znów należy posmarować (cienko ) masą i przyłożyć bezą.