Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto jagodowe z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo szybkie ciasto z jagodami i kruszonką na kruchym spodzie.

Ciasto jagodowe z kruszonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto jagodowe z kruszonką

 

  • Ciasto kruche:
  • 1,5 szkl mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 1 zółtko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 dkg drożdży
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • Kruszonka:
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki
  • Dodatkowo:
  • 1 litr jagód
  • 1 op cukru waniliowego
  • buła tarta

Sposób przygotowania:

Ciasto jagodowe z kruszonką
Przygotowujemy ciasto kruche. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Z masła, mąki oraz cukru robimy kruszonkę. Jagody płuczemy. Na ciasto kruche (posypane bułką tartą) wykładamy jagody. Oprószamy owoce cukrem waniliowym. Posypujemy kruszonką. Pieczemy około 40-45 minut w temp. 165 stopni.
Ciasto jagodowe z kruszonką
Przygotowujemy ciasto kruche. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.
Ciasto jagodowe z kruszonką
Z masła, mąki oraz cukru robimy kruszonkę.
Ciasto jagodowe z kruszonką
Na ciasto kruche (posypane bułką tartą) wykładamy jagody. Oprószamy owoce cukrem waniliowym. Posypujemy kruszonką. Pieczemy około 40-45 minut w temp. 165 stopni.