Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto jagodowe z masa budyniową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

masa budyniowa swietnie komponuje sie z owocami

Ciasto jagodowe z masa budyniową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto jagodowe z masa budyniową

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyzki cukru
  • 0,5 kg jagód
  • 2 galaretki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jagodowe z masa budyniową
Galaretki przygotowac wg przepisu na opakowaniu.
Biszkopt:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Masa:
Budyń ugotowac na mleku wg przepisu na opakowaniu (dodać cukier). Ostudzić. Masło utrzec na puch, a następnie po 1 łyzce dodawać zimny budyń. Cały czas miksować. Mase rozłożyć na biszkopt i posypac jagodami. Polac tężęjącą galaretką iw łożyć do lodówki.
Ciasto jagodowe z masa budyniową
aby biskzopt był puszysty mąke przed dodaniem przesiewamy
Ciasto jagodowe z masa budyniową
według uznania do amsy mzoemy dodac wiecej cukru
Ciasto jagodowe z masa budyniową
mase rozsmarowjemy bezposrednio na biszkopcie
Ciasto jagodowe z masa budyniową
mozemy uzyc takze obok swiezych mrozonych jagod