dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Ciasto jagodowo-fioletowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne i lekke ciasto z jagodowym nadzieniem.

Ciasto jagodowo-fioletowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto jagodowo-fioletowe

 

  • 4 jajka
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • 90 g serka homogenizowanego o smaku jagód
  • 3 - 4 łyż dżemu jagodowego

Sposób przygotowania:

Ciasto jagodowo-fioletowe
Jajka myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczypte soli i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenie i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę i deliktanie mieszamy. Pieczemy ok 30 - 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 części.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody i studzimy. Zimną galaretkę dokładnie mieszamy z serkiem.
Pierwszą część biszkoptu smarujemy tężejącą galaretką, na to układamy drugą część i smarujemy dżemem. Przykrywamy pozostałym ciastem i smarujemy galaretką. Odstawiamy w chłodne miejscę do stężenia.
Ciasto jagodowo-fioletowe
Biszkopt pieczemy na złoty kolor a następnie studzimy.
Ciasto jagodowo-fioletowe
Upieczony biszkopt kroimy na 3 równe placki.
Ciasto jagodowo-fioletowe
Zimną galaretkę dokładnie mieszamy z serkiem
Ciasto jagodowo-fioletowe
Środkowy placek samrujemy dżemem jagodowym.

Tagi:

jajko jajka