szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ciasto jogurtowe wyjedzone łyżeczką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto jogurtowe z agrestem. Było tak pyszne, że wyjadaliśmy je prosto z foremki

Ciasto jogurtowe wyjedzone łyżeczką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto jogurtowe wyjedzone łyżeczką

 

  • 3 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 45 g cukru trzcinowego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g agrestu (u mnie był mrożony)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki margaryny do wysmarowania foremki
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe wyjedzone łyżeczką
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo cukier i miksujemy a następnie żółtka i miksujemy całość. W misce mieszamy mąkę z proszkiem i jogurtem i dodajemy do niej masę ubitą z jajek i cukru. Dokłądnie mieszamy i wylewamy do wysmarowanej margaryną foremki (o wymiarach 24 na 10 cm). Na wierzchu układamy agrest. Agrest został uprzednio rozmrozony. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 25 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto jogurtowe wyjedzone łyżeczką
Potrzebujemy głównie jajka mąkę cukier i agrest
Ciasto jogurtowe wyjedzone łyżeczką
Ubite jajka z cukrem przelewamy do miski z reszta skladnikow
Ciasto jogurtowe wyjedzone łyżeczką
Przelewamy ciasto do foremki i ukłądamy agrest
Ciasto jogurtowe wyjedzone łyżeczką
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudem

Tagi:

jajko jajka