Sposób przygotowania:
Ciasto kajmakowo-jabłkowePrzygotowanie ciasta:
Białka jaj oddzielam od żółtek ubijam na puszystą pianę, wsypuję stopniowo łyżka po łyżce cukier cały czas miksując, wlewam aromat cytrynowy, następnie po jednym żółtku aż do połączenia, mąkę przesiewam z proszkiem przez sito wsypuję do masy i delikatnie mieszam mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie rózgą od miksera.
Gotowe ciasto wylewam na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem, piekę 35 minut w temp 170*c.
Upieczony biszkopt wyjmuję z piekarnika i z odległości 50 cm nad podłogą upuszczam blaszkę –dzięki temu zapobiegniemy opadaniu biszkopta. Studzę.
Warstwa z jabłkami;
Obrane jabłka siekam nożem w grubsze plastry, skrapiam sokiem z cytryny zasypuję cukrem i podduszam w rondelku, można podlać kilkoma łyżkami wody, mieszając od czasu do czasu aż będą miękkie i zaczną się rozpadać, zestawiam z ognia, wsypuję galaretki i mieszam aż się rozpuszczą. Ostawiam do lekkiego stężenia.
Warstwa kajmakowo-kawowa;
Wszystkie składniki mają być o temp pokojowej-dzięki temu unikniemy zważenia się kremu.
Miękkie masło miksuję aż będzie puszyste, dodaję po łyżce kajmaku, aż do skończenia, następnie wsypuję orzechy oraz mieloną prawdziwą kawę, delikatnie mieszam.
Poncz; Wszystkie składniki ponczu mieszam ze sobą w szklance lub kubku.
Przełożenie;
Jeden płat biszkopta układamy w blaszce, skrapiam połową ponczu, wykładam tężejącą warstwę jabłkową, przykrywam drugim biszkoptem który skrapiam resztą ponczu, wykładam masę kajmakową, wierzch posypuję rozdrobnionymi orzechami oraz oprószamy kakao.
Wkładamy na całą noc do lodówki.
Życzę smacznego!
Magdalena88
2milutka
Dziekuję !
karola25