SUPERPRZEPIS

Ciasto kajmakowo-jabłkowe

  • 3
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20
Ciasto kajmakowo-jabłkowe

Do warstwowych ciast nie trzeba nikogo przekonywać, jest smaczne, wykwintne i spełnia swoją rolę na wielu rożnych okazjach.Polecam!

Składniki:

Ciasto kajmakowo-jabłkowe

Biszkopt

  • 7 jaj
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Poncz;
  • 250 ml chłodnej przegotowanej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru

Warstwa jabłkowa

  • 1,5 kg winnych jabłek- po obraniu
  • 4 łyżki cukru lub więcej wg uznania
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1 łyżka cytryny do skropienia

Warstwa kajmakowa

  • 30 dag masła 82 %
  • 510 g masy kajmakowej -1 puszka
  • 10 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka zmielonej kawy prawdziwej

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto kajmakowo-jabłkowe

Przygotowanie ciasta:

Ciasto kajmakowo-jabłkowe
Biszkopt pieczemy według podanego przepisu studzimy

Białka jaj oddzielam od żółtek ubijam na puszystą pianę, wsypuję stopniowo łyżka po łyżce cukier cały czas miksując, wlewam aromat cytrynowy, następnie po jednym żółtku aż do połączenia, mąkę przesiewam z proszkiem przez sito wsypuję do masy i delikatnie mieszam mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie rózgą od miksera.

Gotowe ciasto wylewam na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem, piekę 35 minut w temp 170*c.

Upieczony biszkopt wyjmuję z piekarnika i z odległości 50 cm nad podłogą upuszczam blaszkę –dzięki temu zapobiegniemy opadaniu biszkopta. Studzę.

Warstwa z jabłkami;

Ciasto kajmakowo-jabłkowe
jabłka dusimy mieszamy z galaretką do rozpuszczenia

Obrane jabłka siekam nożem w grubsze plastry, skrapiam sokiem z cytryny zasypuję cukrem i podduszam w rondelku, można podlać kilkoma łyżkami wody, mieszając od czasu do czasu aż będą miękkie i zaczną się rozpadać, zestawiam z ognia, wsypuję galaretki i mieszam aż się rozpuszczą. Ostawiam do lekkiego stężenia.

Warstwa kajmakowo-kawowa;

Ciasto kajmakowo-jabłkowe
Krem robimy ściśle wg przepisu ważne aby składniki miały temp pokojową

Wszystkie składniki mają być o temp pokojowej-dzięki temu unikniemy zważenia się kremu.

Miękkie masło miksuję aż będzie puszyste, dodaję po łyżce kajmaku, aż do skończenia, następnie wsypuję orzechy oraz mieloną prawdziwą kawę, delikatnie mieszam.

Poncz; Wszystkie składniki ponczu mieszam ze sobą w szklance lub kubku.

Przełożenie;

Ciasto kajmakowo-jabłkowe
ciasto skaldamy:przekłądajac masami chłodzimy w lodówce

Jeden płat biszkopta układamy w blaszce, skrapiam połową ponczu, wykładam tężejącą warstwę jabłkową, przykrywam drugim biszkoptem który skrapiam resztą ponczu, wykładam masę kajmakową, wierzch posypuję rozdrobnionymi orzechami oraz oprószamy kakao.

Wkładamy na całą noc do lodówki.

Życzę smacznego!


Tagi:

ciasto jabłka