Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto kakaowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Marchewka jest niewyczuwalna w ciasteczkach, dzięki niej ciastka są lekko wilgotne

Ciasto kakaowe

Składniki:

Ciasto kakaowe

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe
Formę do ciasta wyłożyć pergaminem, posmarować masłem i posypać bułką tartą. Z 1 szkl cukru zrobić karmel, podlać 2 łyżkami wody. Marchew obrać zetrzeć na drobnej tarce. Masło utrzeć z żółtkami , cukrem i połową mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając dodać karmel, kakao, marchew i pozostałą mąkę. Pod koniec wlać aromat i delikatnie wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Piec w temp 170 stopni około 1 godziny.

Tagi:

jajko tarta jajka