jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kruchy z winogronem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto kruche i owoce to połączenie, które zawsze się sprawdza. Orzeźwiające winogrono idealnie smakuje z tym ciastem. Do tego chrupiąca kruszonka i mamy pyszny, sezonowy deser.

Kruchy z winogronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruchy z winogronem

CIASTO KRUCHE

  • 300 gram mąki,
  • 80 gram cukru pudru,
  • 170 gram masła,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3 duże żółtka

KRUSZONKA

  • 150 gram mąki,
  • 70 gram cukru kryształu,
  • 80 gram masła

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Kruchy z winogronem

ETAP 1

Kruchy z winogronem
składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO KRUCHE:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli masło, cukier, żółtka, sól oraz proszek do pieczenia.

ETAP 2

Kruchy z winogronem
zagniatamy jednolite ciasto

Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy na jednolite ciasto.

ETAP 3

Kruchy z winogronem
kaszą manna posypujemy ciasto

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno i boki blaszki. Tak przygotowane nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manna.

ETAP 4

Kruchy z winogronem
owoce otoczone mąką wykładamy na ciasto

Przepłukanie i osuszone winogrono obieramy z koralików. Obrane winogrono łączymy z mąką ziemniaczaną. Tak przygotowane owoce wykładamy na ciasto kruche.

ETAP 5

Kruchy z winogronem
przygotowaną kruszonkę wykładamy na owoce

KRUSZONKA:
Mąkę, cukier oraz tłuszcz umieszczamy w misce. Składniki rozkruszamy w dłoniach do uzyskania kruszonki. Gotową kruszonkę wykładamy na owoce.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C.

Gotowe studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.


Tagi:

ciasto owoce