Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i pianką bezowąPrzygotowanie kruchego ciasta
![Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i pianką bezową Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i pianką bezową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/kruche-ciasto-z-jablkami-sliwkami-i-pianka-bezowa-519560.jpg)
Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito, dodajemy żółtka i zimne masło. Masło siekamy nożem wraz z pozostałymi składnikami.
Następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Zagniecione ciasto dzielimy na 2 kulki w proporcji ok. 2/3 i 1/3.
Każdą kulkę owijamy folią i wstawiamy do lodówki.
Po ok. 30 minutach wyjmujemy większą część ciasta, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy.
Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 st. C na złocisty kolor.
Przygotowanie jabłek
![Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i pianką bezową Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i pianką bezową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/kruche-ciasto-z-jablkami-sliwkami-i-pianka-bezowa-519561.jpg)
W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy owoce.
Jabłka myjemy i obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w kostkę i podsmażamy do miękkości na odrobinie masła z cukrem i cynamonem.
Jabłka wykładamy na podpieczone ciasto.
Przygotowanie śliwek
![Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i pianką bezową Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i pianką bezową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/kruche-ciasto-z-jablkami-sliwkami-i-pianka-bezowa-519565.jpg)
Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Połówki śliwek kroimy jeszcze na połówki. Śliwki układamy na jabłkach.
Przygotowanie pianki bezowej
![Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i pianką bezową Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i pianką bezową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/kruche-ciasto-z-jablkami-sliwkami-i-pianka-bezowa-519562.jpg)
Białka ubijamy na sztywno. Porcjami dodajemy cukier i miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
ETAP 5:
![Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i pianką bezową Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i pianką bezową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/kruche-ciasto-z-jablkami-sliwkami-i-pianka-bezowa-519564.jpg)
Piankę bezową rozsmarowujemy na śliwkach.
Wyjmujemy z lodówki mniejszą porcję kruchego ciasta. Ciasto ścieramy na tarce na piankę bezową.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 35-40 minut.
Ostudzone ciasto kroimy na porcje. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.