Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 918]

Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i pianką bezową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na przełomie lata i jesieni trwa sezon na najlepsze jabłka i śliwki. Polecam wykorzystać je np. do kruchego ciasta z lekką pianką bezową - ciasto jest przepyszne i naprawdę proste do zrobienia.

Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i pianką bezową

Składniki:

Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i pianką bezową

Na kruche ciasto:

Na piankę bezową:

Owoce:

 

  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i pianką bezową

Przygotowanie kruchego ciasta

Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i pianką bezową
Większą część kruchego ciasta wykładamy do blachy i podpiekamy

Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito, dodajemy żółtka i zimne masło. Masło siekamy nożem wraz z pozostałymi składnikami.

Następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Zagniecione ciasto dzielimy na 2 kulki w proporcji ok. 2/3 i 1/3.

Każdą kulkę owijamy folią i wstawiamy do lodówki.
Po ok. 30 minutach wyjmujemy większą część ciasta, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy.

Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 st. C na złocisty kolor.

Przygotowanie jabłek

Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i pianką bezową
Jabłka kroimy w kostkę, podgrzewamy z cukrem i cynamonem

W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy owoce.

Jabłka myjemy i obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w kostkę i podsmażamy do miękkości na odrobinie masła z cukrem i cynamonem.

Jabłka wykładamy na podpieczone ciasto.

Przygotowanie śliwek

Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i pianką bezową
Na warstwę jabłek wykładamy pokrojone śliwki

Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Połówki śliwek kroimy jeszcze na połówki. Śliwki układamy na jabłkach.

Przygotowanie pianki bezowej

Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i pianką bezową
Ubijamy piankę bezową, która powinna być sztywna i lśniąca

Białka ubijamy na sztywno. Porcjami dodajemy cukier i miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.

ETAP 5:

Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i pianką bezową
Na piankę bezową ścieramy mniejszą część kruchego ciasta

Piankę bezową rozsmarowujemy na śliwkach.

Wyjmujemy z lodówki mniejszą porcję kruchego ciasta. Ciasto ścieramy na tarce na piankę bezową.

Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 35-40 minut.

Ostudzone ciasto kroimy na porcje. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.