Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto tortowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto tortowe z jabłkami jest bardzo czasochłonne w przygotowaniu, ale naprawdę warto się poświęcić bo jest przepyszne.

Ciasto tortowe z jabłkami

Składniki:

Ciasto tortowe z jabłkami

Biszkopt kakaowy

  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt makowy

  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka sypkiego maku
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt jasny

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa

Dekoracja

Sposób przygotowania:

Ciasto tortowe z jabłkami
Biszkopt kakaowy:

Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przelewamy do wysmarowanej blaszki i pieczemy w nagrzanym piekarniku o temp. 180 stopni ok. 25 minut.

Biszkopt makowy:

Biszkopt makowy przygotowujemy tak samo jak kakaowy tylko zamiast kakao dajemy mak.

Biszkopt jasny:

Biszkopt jasny przygotowujemy tak samo jak pozostałe tylko pieczemy ok.35 minut.

Masa jabłkowa:

Obrane jabłka ścieramy na tarce. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Na koniec dodajemy suche galaretki i smażymy jeszcze ok. 5 minut. Masę dzielimy na 3 części. Polewa: Wszystkie składniki przeznaczone na polewę dajemy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Ściągamy z ognia i chłodzimy.

Przełożenie:

Biszkopt jasny kroimy na pół. Wszystkie nasączamy. Biszkopt kakaowy, masa jabłkowa, biszkopt jasny, masa jabłkowa, biszkopt makowy, masa jabłkowa, biszkopt jasny. Na przygotowane ciasto rozprowadzamy polewę i dekorujemy.