Sposób przygotowania:
Ciasto tortowe z jabłkami
Biszkopt kakaowy:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przelewamy do wysmarowanej blaszki i pieczemy w nagrzanym piekarniku o temp. 180 stopni ok. 25 minut.
Biszkopt makowy:
Biszkopt makowy przygotowujemy tak samo jak kakaowy tylko zamiast kakao dajemy mak.
Biszkopt jasny:
Biszkopt jasny przygotowujemy tak samo jak pozostałe tylko pieczemy ok.35 minut.
Masa jabłkowa:
Obrane jabłka ścieramy na tarce. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Na koniec dodajemy suche galaretki i smażymy jeszcze ok. 5 minut. Masę dzielimy na 3 części. Polewa: Wszystkie składniki przeznaczone na polewę dajemy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Ściągamy z ognia i chłodzimy.
Przełożenie:
Biszkopt jasny kroimy na pół. Wszystkie nasączamy. Biszkopt kakaowy, masa jabłkowa, biszkopt jasny, masa jabłkowa, biszkopt makowy, masa jabłkowa, biszkopt jasny. Na przygotowane ciasto rozprowadzamy polewę i dekorujemy.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przelewamy do wysmarowanej blaszki i pieczemy w nagrzanym piekarniku o temp. 180 stopni ok. 25 minut.
Biszkopt makowy:
Biszkopt makowy przygotowujemy tak samo jak kakaowy tylko zamiast kakao dajemy mak.
Biszkopt jasny:
Biszkopt jasny przygotowujemy tak samo jak pozostałe tylko pieczemy ok.35 minut.
Masa jabłkowa:
Obrane jabłka ścieramy na tarce. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Na koniec dodajemy suche galaretki i smażymy jeszcze ok. 5 minut. Masę dzielimy na 3 części. Polewa: Wszystkie składniki przeznaczone na polewę dajemy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Ściągamy z ognia i chłodzimy.
Przełożenie:
Biszkopt jasny kroimy na pół. Wszystkie nasączamy. Biszkopt kakaowy, masa jabłkowa, biszkopt jasny, masa jabłkowa, biszkopt makowy, masa jabłkowa, biszkopt jasny. Na przygotowane ciasto rozprowadzamy polewę i dekorujemy.