ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Ciasto kakaowe z masą toffi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto, które robiłam na urodziny synka szybko zniknęło z talerza, kakaowy biszkopt z delikatna masą budyniową oraz toffi, posypany startą czekoladą

Ciasto kakaowe z masą toffi

Składniki:

Ciasto kakaowe z masą toffi

Biszkopt kakaowy

  • 10 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek kakao

Masa

  • 1/2 szklanki słodkiego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 35 dag margaryny

Pozostałe składniki

  • puszka gotowej masy kajmakowej
  • tabliczka czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z masą toffi

Biszkopt

Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodać cukier, następnie żółtka, wymieszać delikatnie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. na końcu wsypać kakao i wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do blaszki 20x35cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp.160 C, piec ok.30-40 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. Gdy biszkopt będzie zimny, przekroić go na trzy części.

Masa

Ciasto kakaowe z masą toffi
Przygotować masę, po czym rozsmarować ją na pierwszym biszkopcie

Żółtka dokładnie wymieszać z mlekiem i cukrem, wstawić na gaz, zagotować, cały czas mieszając. Utrzeć margarynę, po czym dodawać stopniowo ostudzoną masę. Dokładnie zmiksować. Rozsmarować na pierwszym biszkopcie (pozostawić trochę masy na posmarowanie wierzchu), przykryć kolejnym.

Przełożenie ciasta

Ciasto kakaowe z masą toffi
Na biszkopt wyłożyć masę toffi po czym przykryć biszkoptem

Na biszkopt wyłożyć masę toffi, przykryć pozostałym biszkoptem.

Dokoracja

Na ciasto wyłożyć odłożoną część masy, zetrzeć na tarce czekoladę, wstawić do lodówki.