Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ciasto Kantyczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo ciekawe w przekroju .

Ciasto Kantyczka

Składniki:

Ciasto Kantyczka

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1,5 kostki margaryny
  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • 1 dżem morelowy lu brzoskwiniowy
  • 1 słoik powideł

Sposób przygotowania:

Ciasto Kantyczka
Margarynę ucierać z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na końcu delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Ciasto podzielić na 3 równe części: Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej mąkę (2 łyżki). Na blachę wysmarowaną, wyłożoną papierem i posypaną bułką tartą wyłożyć ciasto makowe, potem 1 paczkę biszkoptów- na nie cienką warstwę powideł, następnie ciasto kakaowe, ponowie biszkopty i dżem. Na wierzch wyłożyć ciasto białe. Piec w temperaturze 180C około 1 godziny. Upieczone ciasto polać polewą lub cukrem pudrem, udekorować.