czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto kapitańskie z ajerkoniakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo pyszne ciasto, idealne na szczególne okazje urodziny czy Święta. Na pewno zasmakuje Waszym gościom...

Ciasto kapitańskie z ajerkoniakiem

Składniki:

Ciasto kapitańskie z ajerkoniakiem

 

 

 

  • Poncz:
  • 3 łyżeczki kawy,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • okrągłe biszkopty,
  • 2 łyżki kakao.

 

  • Śmietanka:
  • 500ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 opak. śmietan-fix.

Sposób przygotowania:

Ciasto kapitańskie z ajerkoniakiem
1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ubitych białek na przemian z żółtkami. Dodać wodę oraz olej a na koniec kakao. Krótko zmiksować. Masę przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec około 30 minut w temp. 175st. Ostudzić. 2. W szklance mleka rozrobić mąki oraz żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej. Następnie bardzo powoli wlewać likier. 3. Kawę wraz z cukrem zalać około 1/2 szkl. wrzątku. Ciasto nasączyć ponczem i pokryć 2/3 kremu ajerkoniakowego. Oprószyć kakao. Biszkopty maczać w reszcie ponczu i układać na cieście. Przykryć resztą masy. Schłodzić. 4. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy. Masę rozsmarować na wierzchu ciasta. Wierzch można oprószyć odrobiną kakao i widelcem zrobić paski. Ciasto przechowywać w lodówce.