gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciasto "Karpatka II"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie i smaczne ciasto "Karpatka" do popołudniowej kawki. Polecam, smakowało całej mojej rodzinie.

Ciasto "Karpatka II" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto "Karpatka II"

 

Sposób przygotowania:

Ciasto "Karpatka II"
CIASTO: Margarynę wkładamy do garnka, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia (aż margaryna się rozpuści). Następnie wsypujemy szklankę mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Do zimnej masy wbijamy jajka i ucieramy na jednolitą masę. Gotowe ciasto rozprowadzamy na dwóch (jednakowych) natłuszczonych blachach i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. KREM: Pół szklanki mleka mieszamy z proszkiem budyniowym, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż budyń będzie gęsty. Studzimy. Margarynę ucieramy dodając porcjami budyń. Gotowy krem wykładamy na jedno ciasto i przykrywamy drugim.
Ciasto "Karpatka II"
Margarynę wkładamy do garnka, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia (aż margaryna się rozpuści). Następnie wsypujemy szklankę mąki i dokładnie mieszamy.
Ciasto "Karpatka II"
Gotowe ciasto rozprowadzamy na dwóch (jednakowych) natłuszczonych blachach i pieczemy.
Ciasto "Karpatka II"
Pół szklanki mleka mieszamy z proszkiem budyniowym, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż budyń będzie gęsty.
Ciasto "Karpatka II"
Gotowy krem wykładamy na jedno ciasto i przykrywamy drugim.