gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1006]

Ciasto karpatka z masą śmietankowo-budyniową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto karpatka z masą śmietankowo-budyniową polana mleczną i białą czekoladą. Polecam wypróbowanie przepisu.

Ciasto karpatka z masą śmietankowo-budyniową

Składniki:

Ciasto karpatka z masą śmietankowo-budyniową

 

  • 6 średnich jajek,
  • 150 masła,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka wody,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa;

Dodatkowo;

Sposób przygotowania:

Ciasto karpatka z masą śmietankowo-budyniową
Ciasto;

Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, najlepiej rózgą. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając około 2-3 minuty ( ciasto musi być gładkie i odchodzić od rondla). Studzimy. Następnie miksując dodajemy po jednym jajku oraz proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części.

Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Połowę ciasta wykładamy na blaszkę. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. To samo robimy z drugą częścią ciasta.

Masa;

Budyń gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Studzimy. Masło miksujemy na puszysty krem, stopniowo dodajemy masę budyniową, miksujemy aż się składniki ładnie połączą.

Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą budyniową. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Łączymy z masą.

Masę wykładamy na spód ciasta, przykrywamy drugą częścią ciasta.

Czekolady rozpuszczamy, polewamy ciasto.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego