Ciasto kawowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kawę zaparzyć w dwóch szklankach wody, wystudzić. Jajka ubić z cukrem do białości. Margarynę utrzeć na pulchną masę i dodawać mały

Ciasto kawowe

Składniki:

Ciasto kawowe

 

  • 1 jajko,
  • 5 żółtek,
  • 3 serki homogenizowane waniliowe,
  • 2 łyżki żelatyny, kostka margaryny,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 4 paczki okrągłych biszkoptów,
  • 3 łyżki kawy parzonej

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowe
Kawę zaparzyć w dwóch szklankach wody, wystudzić. Jajka ubić z cukrem do białości. Margarynę utrzeć na pulchną masę i dodawać małymi porcjami ubite jajka. Następnie dodać serki homogenizowane, mleko w proszku (stale mieszając). Na końcu dodać żelatynę rozpuszczoną w ½ szklanki wody. Biszkopty moczyć w ostudzonej kawie, układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Na pierwszą warstwę biszkoptów wyłożyć połowę masy. Na to położyć drugą warstwę biszkoptów i resztę masy. Na wierzch ułożyć trzecią warstwę biszkoptów i polać polewą tworząc zygzaki.