blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Ciasto kawowe z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetny deser kawowy z dodatkiem bitej śmietany.

Ciasto kawowe z bitą śmietaną

Składniki:

Ciasto kawowe z bitą śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowe z bitą śmietaną
Masło i cukier utrzeć. Jajka rozbić, oddzielićbiałka od żółtek. Żółtka, 1/2 kawy, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia dodać do masła, utrzeć. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę natłuścić, oprószyć mąką, włożyć ciasto, piec 45 min w temp. 175°C, wyjąć, wystudzić, po-nakłuwać, skropić kawą. Kremówkę, cukier waniliowy i śmietanfix ubić na sztywno, wyłożyć na ciasto. Wierzch udekorować wiórkami z obu rodzajów czekolady zestruganymi ostrym nożem lub na tarce.