Sposób przygotowania:
Ciasto kawowo-biszkoptowe z masą
Ciasto Do miski włożyć masło, ucierać dodając po 1 żółtku, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka i 2 łyżki mąki tortowej. Po wyczerpaniu wszystkich składników dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sztywno ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. 1/3 cista wylać na wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę o wymiarach 27/38 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut. Do pozostałego ciasta delikatnie wmieszać kawę. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy o takich samych wymiarach jak ciasto jasne. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut. (Piec do suchego patyczka) Upieczone, ostudzone ciasto kawowe przekroić wzdłuż na 2 blaty, skropić herbatą. Masa Całe jajka wybić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy, postawić miskę nad gotującą się wodą i ubijać na parze do gęstości. Następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Masło włożyć do drugiej miski i utrzeć. Dodawać bardzo powoli masę jajeczną i ucierać na puszysty krem. Pod koniec dodać kawę i wiórki kokosowe. Połowę masy wyłożyć na 1 blat kawowy, przykryć białym ciastem, wyłożyć pozostałą masę i przykryć ciemnym blatem, lekko docisnąć. Po wierzchu ciasto oblać polewą czekoladową i posypać startą na tarce o dużych oczkach czekoladą. Odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na 1 godzinę.
marietta