Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto kawowo-biszkoptowe z masą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto kawowe z masą kawowo-kokosową jest rewelacyjne.

Ciasto kawowo-biszkoptowe z masą

Składniki:

Ciasto kawowo-biszkoptowe z masą

 

  • Ciasto
  • 30 dag masła
  • 200 ml mleka
  • 1,5 szkl cukru
  • 5 jajek
  • 30 dag mąki tortowej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 15 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki kawy naturalnej mielonej
  • Masa
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kawy naturalnej mielonej
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 polewa czekoladowa
  • 5 dag czekolady gorzkiej
  • 1/2 szkl słodkiej herbaty

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowo-biszkoptowe z masą
Ciasto Do miski włożyć masło, ucierać dodając po 1 żółtku, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka i 2 łyżki mąki tortowej. Po wyczerpaniu wszystkich składników dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sztywno ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. 1/3 cista wylać na wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę o wymiarach 27/38 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut. Do pozostałego ciasta delikatnie wmieszać kawę. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy o takich samych wymiarach jak ciasto jasne. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut. (Piec do suchego patyczka) Upieczone, ostudzone ciasto kawowe przekroić wzdłuż na 2 blaty, skropić herbatą. Masa Całe jajka wybić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy, postawić miskę nad gotującą się wodą i ubijać na parze do gęstości. Następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Masło włożyć do drugiej miski i utrzeć. Dodawać bardzo powoli masę jajeczną i ucierać na puszysty krem. Pod koniec dodać kawę i wiórki kokosowe. Połowę masy wyłożyć na 1 blat kawowy, przykryć białym ciastem, wyłożyć pozostałą masę i przykryć ciemnym blatem, lekko docisnąć. Po wierzchu ciasto oblać polewą czekoladową i posypać startą na tarce o dużych oczkach czekoladą. Odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na 1 godzinę.