joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Ciasto kokosowo-budyniowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis na to ciasto jest u nas w domu od lat. Wszyscy bardzo je lubimy. Jest idealne do popołudniowej kawy.

Ciasto kokosowo-budyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kokosowo-budyniowe

 

 

  • Masa budyniowa:
  • 2 op. budyniu waniliowego:
  • 900ml mleka

 

  • Masa kokosowa:
  • 200g wiórków kokosowych
  • 200g margaryny
  • 1 szkl cukru pudru
  • 3 jajka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowo-budyniowe
Ciasto kruche: Wszystkie składniki siekamy i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny. Formę (20x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno ciastem. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Budyń przygotować wg. przepisu na opakowaniu, wylać na ciasto. Masa kokosowa: margarynę i cukier puder rozpuścić, dodać wiórki kokosowe, wymieszać i ostudzić. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Wylać na budyń. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 45 minut. Gdyby za bardzo się rumieniło, można przykryć papierem do pieczenia. Ostudzić, przechowywać w lodówce.
Ciasto kokosowo-budyniowe
Formę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić ciastem
Ciasto kokosowo-budyniowe
Budyń śmietankowy przygotować wg przepisu na opakowaniu
Ciasto kokosowo-budyniowe
Margarynę i cukier rozpuścić, dodać kokos a gdy masa ostygnie jajka.
Ciasto kokosowo-budyniowe
Na podpieczony spód wylać budyń a na to masę kokosową