mamqa

mamqa

Szef Kuchni
[Przepisów: 24]

Ciasto kokosowo - budyniowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Biszkopt, na nim masa budyniowa i nad tym wszystkim króluje beza kokosowa, pychotka :)

Ciasto kokosowo - budyniowe

Składniki:

Ciasto kokosowo - budyniowe

 

 

  • Masa budyniowa:
  • szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 25 ml rumu - ja pominęłam ten składnik, nie lubimy rumu
  • 2 łyżki cukru

 

  • Beza kokosowa:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowo - budyniowe
Biszkopt: Białka ubić z cukrem. Cały czas ubijając dodać żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Blaszkę o wymiarach 24 x 40 cm wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do formy. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Masa budyniowa: Ugotować 2 budynie na mleku (z 2 szklankami mleka, czyli połową normalnie zalecanej ilości). Masło utrzeć z cukrem, rumem i cukrem wanilinowym. Do utartej masy dodawać ostudzony budyń, ucierać (nie dałam rady mikserem ze "świderkami", dopiero blenderem do rozdrabniania...bardzo gęsta masa budyniowa). Beza kokosowa: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać wiórki, wymieszać. Wyłożyć do blaszki o wymiarach 24 x 40 cm. Piec około 15 minut w temp. 180 stopni. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować częścią masy, przykryć drugim płatem. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę, przykryć ciastem kokosowym. Przepis ze strony: http://mojewypieki.blox.pl/2007/01/Ciasto-kokosowo-budyniowe.html