Sposób przygotowania:
Ciasto Cycki Murzynki wg AnetaŚw
CIASTO: Ubić sztywną pianę z 9 białek, dodawać stopniowo 2/3 szkl. cukru pudru i ubijać. Dodać 5 żółtek i ubijać dalej. Delikatnie wymieszać z wiórkami i makiem (nie mielonym i nie parzonym). Formę ok. 35x25 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką, wylać ciasto. Piec ok. 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku- ok. 160 st. KREM : Żółtka utrzeć z cukrem, dodać proszek budyniowy i niecałą szklankę mleka, cały czas miksując. Resztę mleka zagotować, dodać masę, cały czas mieszając, żeby nie utworzyły się grudki. Budyń ostudzić, mieszając co jakiś czas, żeby nie powstał kozuch. Masło utrzeć i dodawać do niego po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Można dodać do kremu trochę alkoholu. Krem wyłożyć na ciasto. Z 1/4 litra wódki i 1/3 szkl. wody robimy poncz i namaczamy w nim okrągłe biszkopty- niezbyt długo, żeby się nie rozleciały, ale i nie za krótko- nie mogą być suche !!! Namoczone biszkopty układamy na kremie. Całość zalewamy polewą czekoladową. POLEWA: Rozpuścić masło, dodając kilka łyżek mleka, cukier puder i kakao, cały czas mieszając. Według mnie wystarczyłaby połowa tej polewy, tzn. zrobić z połowy podanych składników, bo za gruba warstwa była i nie chciała zastygnąć, dopiero następnego dnia wyglądała tak, jak powinna. Na polane ciasto wykładamy rodzynki- po jednej na środku każdego biszkopta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO :)
marietta