Sposób przygotowania:
Pyszne ciasto kokosowo-makowo-orzechowe
Placek kokosowo-makowy: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić. Dodać kokos i mak, wymieszać dokładnie. Wyłożyć na dużą blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Masa orzechowo-karmelowa: Orzechy rozdrobnić nożem lub rozdrabniaczem. Masło rozpuścić, dodać resztę składników, wymieszać, poddusić przez 5 minut na niedużym ogniu, ciągle mieszając. Gorącą masę wyłożyć bezpośrednio na masę kokosowo-makową. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Masa budyniowa: Odlać 0,5 szklanki mleka, dodać żółtka i obie mąki, wymieszać dokładnie. Pozostałe mleko zagotować, zdjąć z ognia i dodać mieszankę mleka z żółtkami i mąkami. Ugotować na gładki budyń, ostudzić. Miękkie margarynę oraz masło utrzeć mikserem, dodając stopniowo przestudzony budyń. Masę budyniową wyłożyć na ostudzony placek kokosowo-orzechowy, wygładzić do równego. Wierzch wykładamy herbatnikami, które nasączamy ponczem - np rozrobionym sokiem owocowym lub wodą z cukrem, z sokiem z cytryny i np alkoholem, można też polać polewą czekoladową. Całość posypujemy posypką cukrową. Wstawiamy na noc do lodówki - ciasto musi postać w lodówce parę ładnych godzin, aby masa stężała. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej, gdyż na drugi dzień jest smaczniejsze.
marietta