Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pyszne ciasto kokosowo-makowo-orzechowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto, które zrobiłam na Bierzmowanie chrześniaczki męża. Wszystkim smakowało i rozdawałam przepis.

Pyszne ciasto kokosowo-makowo-orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszne ciasto kokosowo-makowo-orzechowe

 

  • Placek kokosowo-makowy:
  • wiórki kokosowe - 125g,
  • mak suchy - 125g,
  • białka -7,
  • cukier - 0,5 szklanki;
  • Masa orzechowo-karmelowa:
  • orzechy włoskie łuskane - 350g,
  • miód - 4 łyżki,
  • masło lub margaryna - 125g,
  • cukier - 4 łyżki;
  • Masa budyniowa:
  • żółtka - 7,
  • mleko - 500ml,
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki,
  • mąka pszenna - 1 łyżka,
  • cukier - 3/4 szklanki,
  • cukier waniliowy - 2-3 łyżeczki,
  • masło lub margaryna - 250g,
  • masło lub margaryna - 125g;
  • herbatniki,
  • kolorowa posypka cukrowa,
  • poncz lub dowolna polewa.

Sposób przygotowania:

Pyszne ciasto kokosowo-makowo-orzechowe
Placek kokosowo-makowy: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić. Dodać kokos i mak, wymieszać dokładnie. Wyłożyć na dużą blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Masa orzechowo-karmelowa: Orzechy rozdrobnić nożem lub rozdrabniaczem. Masło rozpuścić, dodać resztę składników, wymieszać, poddusić przez 5 minut na niedużym ogniu, ciągle mieszając. Gorącą masę wyłożyć bezpośrednio na masę kokosowo-makową. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Masa budyniowa: Odlać 0,5 szklanki mleka, dodać żółtka i obie mąki, wymieszać dokładnie. Pozostałe mleko zagotować, zdjąć z ognia i dodać mieszankę mleka z żółtkami i mąkami. Ugotować na gładki budyń, ostudzić. Miękkie margarynę oraz masło utrzeć mikserem, dodając stopniowo przestudzony budyń. Masę budyniową wyłożyć na ostudzony placek kokosowo-orzechowy, wygładzić do równego. Wierzch wykładamy herbatnikami, które nasączamy ponczem - np rozrobionym sokiem owocowym lub wodą z cukrem, z sokiem z cytryny i np alkoholem, można też polać polewą czekoladową. Całość posypujemy posypką cukrową. Wstawiamy na noc do lodówki - ciasto musi postać w lodówce parę ładnych godzin, aby masa stężała. Najlepiej zrobić je dzień wcześniej, gdyż na drugi dzień jest smaczniejsze.
Pyszne ciasto kokosowo-makowo-orzechowe
Blachę wyłożoną papierem wykładamy masą białkowo-makowo-kok
Pyszne ciasto kokosowo-makowo-orzechowe
Następnie kładziemy gorącą masę karmelowo-orzechową
Pyszne ciasto kokosowo-makowo-orzechowe
Po upieczeniu i ostygnięciu kładziemy przygotowany budyń
Pyszne ciasto kokosowo-makowo-orzechowe
Wierzch wykładamy herbatnikami które nasączamy i posypujemy

Tagi:

mak