Sposób przygotowania:
Tort śmietanowy kokosowo-czekoladowy
Ciasto I Białka oddzielamy od żółtek, które ubijamy z cukrem na kogel-mogel. Dodajemy margarynę i dalej miksujemy. wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy składniki. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy dwa spody ok 35-45 minut.Ciasto II przyrządzić wg przepisu z: https://gotujmy.pl/ciasto-kokosowo-czekoladowe,przepisy-ciasta-i-desery-przepis,204358.html Na dno tortownicy układamy połowę ciasta nr II. Śmietanę kremówkę ubić z 6 łyżkami cukru pudru i dodać rozpuszczoną żelatynę. Gotową śmietanę dzielimy na dwie części, jedną wykładamy na spód ciasta kokosowo-czekoladowego. Następnie na śmietanę układamy ciastem nr I przykrywamy go przygotowaną wcześniej fioletową galaretkę, na którą następnie kładziemy spód ciasta nr II i wykładamy resztę śmietany. I znowu na śmietanę układamy spód ciasta nr I i wylewamy przygotowaną wcześniej zieloną galaretkę.I czas na dekoracje: Do szklanki wlałam gorącą wodę(50ml) i rozpuściłam 3 łyżeczki żelatyny. Po rozpuszczeniu żelatyny dodałam glukozę i wymieszałam. Do drugiego naczynia wsypałam około 3 szklanki cukru pudru i stopniowo dodałam wcześniej przygotowaną żelatynę z glukozą. Mieszałam, po czym zaczęłam zagniatać, dosypując po trochy cukru pudru. Zagniecioną wstawiłam do lodówki na 10 minut. Po tym czasie rozwałkowałam na szerokość większą od średnicy tortu. Delikatnie przykryłam masą tort. Nadmiar odcięłam. Tort można udekorować plasterkami kiwi, a z nadmiaru odciętej masy lukrowej przygotować dekoracje na tort, np: soku z buraków posłuży nam do różowych różyczek, a kilka kropli propolisu do żółtych. Natomiast kakao do brązowych paseczków.
marietta