Sposób przygotowania:
Ciasto kokosowo-jagodowePrzygotowanie ciasta:
Do miski dodajemy mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Margarynę ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy z mąką. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy,szczyptę soli oraz żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. Następnie dzielimy ciasto na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3. Owijamy folią spożywczą. Odstawiamy na ok 1-2 godziny do lodówki.
Przygotowanie ciasta z jagodami:
Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy większą część ciasta na wymiar blaszki.
Rozwałkowane ciasto wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Na cieście rozsmarowujemy dżem wiśniowy. Następnie wykładamy równą warstwę jagód.
Przygotowanie pianki kokosowej:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając wsypujemy cukier. W osobnym naczyniu ubijamy serek mascarpone ze śmietaną. Następnie mieszając dodajemy budynie w proszku , proszek do pieczenia a na samym końcu wiórki kokosowe. Całość mieszamy delikatnie z ubitą pianą z białek z cukrem.
Pieczenie ciasta:
Na piankę kokosową ścieramy na grubych oczkach tarki mniejszą część schłodzonego ciasta. Blaszkę z przygotowanym ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok 55 min.
Po upieczeniu lekko studzimy. Delikatnie wyciągamy ciasto z blaszki. Na samym końcu posypujemy cukrem pudrem.
SylaUla
Agnieszka Rec