Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Ciasto kokosowo-jagodowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne kruche ciasto z dodatkiem jagód z pianką śmietanowo-serową oraz dodatkiem wiórek kokosowych.

Ciasto kokosowo-jagodowe Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto kokosowo-jagodowe

na ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

na piankę kokosową:

  • 70 dag kwaśnej śmietany 18%
  • 1 op. serka mascarpone
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 szkl. cukru
  • 6 białek

Dodatkowo:

  • 1 szkl. mrożonych jagód
  • 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowo-jagodowe

Przygotowanie ciasta:

Ciasto kokosowo-jagodowe
Z podanych składników na ciasto zagniatamy gładkie ciasto

Do miski dodajemy mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Margarynę ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy z mąką. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy,szczyptę soli oraz żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. Następnie dzielimy ciasto na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3. Owijamy folią spożywczą. Odstawiamy na ok 1-2 godziny do lodówki.

Przygotowanie ciasta z jagodami:

Ciasto kokosowo-jagodowe
Na cieście z dżemem układamy warstwę jagód

Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy większą część ciasta na wymiar blaszki.
Rozwałkowane ciasto wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Na cieście rozsmarowujemy dżem wiśniowy. Następnie wykładamy równą warstwę jagód.

Przygotowanie pianki kokosowej:

Ciasto kokosowo-jagodowe
Piankę kokosową wylewamy na ciasto z jagodami

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając wsypujemy cukier. W osobnym naczyniu ubijamy serek mascarpone ze śmietaną. Następnie mieszając dodajemy budynie w proszku , proszek do pieczenia a na samym końcu wiórki kokosowe. Całość mieszamy delikatnie z ubitą pianą z białek z cukrem.

Pieczenie ciasta:

Ciasto kokosowo-jagodowe
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i lekko studzimy

Na piankę kokosową ścieramy na grubych oczkach tarki mniejszą część schłodzonego ciasta. Blaszkę z przygotowanym ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok 55 min.
Po upieczeniu lekko studzimy. Delikatnie wyciągamy ciasto z blaszki. Na samym końcu posypujemy cukrem pudrem.