anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Ciasto kokosowo śmietankowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto z delikatną kokosową nutą. Dżem na górze tworzy doskonałą glazurę wykończeniowa. Polecam .

Ciasto kokosowo śmietankowe

Składniki:

Ciasto kokosowo śmietankowe

 

  • 6 jaj
  • 1 1/2 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g kokosu
  • 300 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 300 g masła
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka kakao
  • 6 łyżek dżemu brzoskwiniowe

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowo śmietankowe
Białka ubić na sztywno z cukrem dodać żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i z kakao. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na blachę. Upiec w temp. 180 stopni przez 30 minut . Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 części. Mleko zagotować i wsypać kokos gotować około 20 minut ciągle mieszając i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodać po łyżce kokos wymieszać. Na biszkopt wyłożyć masę, i przyłożyć biszkoptem śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodać rozpuszczoną w 2 łyżkach wody żelatynę i wyłożyć na ciasto. Dżem rozgrzać i 2 łyżki rozmieszać z kakao pokroić ciasto, następnie pędzelkiem posmarować ciasto reszta dżemu.