Sylwia20

Sylwia20

Kucharz
[Przepisów: 11]

Ciasto kokosowo-orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proponuję na wierzch polać czekoladą i posypać wiórkami.

Ciasto kokosowo-orzechowe

Składniki:

Ciasto kokosowo-orzechowe

 

  • Biszkopt:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto kokosowe:
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa orzechowa:
  • 250 g margaryny
  • 3-4 łyżki mielonych orzechów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Masa śmietankowa:
  • 500 g śmietany (36%)
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Ponadto:
  • ananasy z puszki
  • czekolada
  • papier do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowo-orzechowe
Biszkopt: 1. Białka ubijać, stopniowo dodając cukier i żółtka. 2. Połączyć z mąką, proszkiem i kakao. 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 4. Ciasto przełożyć do formy. 5. Piec ok. 30 min, w temp. 180C Ciasto kokosowe: 1. Białka ubijać, stopniowo dodając cukier. 2. Połączyć z wiórkami kokosowymi, mąką i proszkiem. 3. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę. 4. Piec 40 min. w temp. 180C Masa orzechowa: 1. Margarynę utrzeć z cukrem. 2. Dodać orzechy i ostudzony napar z kawy rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Masa śmietankowa: 1. Galaretkę p przyrządzić według przepisu na opakowaniu. 2. Śmietanę ubić z cukrem, dodając na końcu tężejącą galaretkę i rozpuszczoną, letnią żelatynę. Ciasto kokosowo orzechowe: 1. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. 2. Jeden płat biszkopta posmarować połową masy orzechowej. 3. Przykryć ciastem kokosowym. 4. Posmarować pozostałą masą orzechową. 5. Ułożyć pokrojone owoce i pokrojoną czekoladę. 6. Posmarować masą śmietankową. 7. Przykryć ciemnym biszkoptem. 8. Dowolnie udekorować.