SUPERPRZEPIS

Pychota kokosowo-adwokatowa

  • 9
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Pychota kokosowo-adwokatowa Więcej zdjęć (4)

Pyszne ciasto biszkoptowe z kokosem, które w wersji dla dorosłych możemy dodatkowo polać adwokatem.

Składniki:

Pychota kokosowo-adwokatowa

 

 

  • budyń waniliowy 1 szt

 

 

 

 

  • adwokat 3/4 szkl

 

  • spirytus 50 ml

 

  • cukier puder 3/4 szkl
  • Biszkopt

 

 

  • cukier 8 łyżek

 

 

 

  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

 

  • Blat kokosowy

 

  • białka 4 szt

 

  • cukier 200 g

 

  • kokos 300 g

 

  • czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Pychota kokosowo-adwokatowa
Krem :z mleka odlać pół szklanki mleka,resztę mleka zagotować.W odlanym mleku wymieszać budyń śmietankowy i obie mąki wlać do gotującego się mleka i zagotować.Budyń ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na jednolity krem. Na końcu porcjami dodawać adwokat wymieszany z spirytusem i ucierać.



Biszkopt:ubić białka na sztywno dodać cukier, żółtka i dalej ubijać tak długo aż ciasto będzie sztywne. Mąkę,kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać. Wylać na blachę z brzegami wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 min w 170 st. 



Zimny biszkopt przekroić na pół.



Blat kokosowy:białka ubić na sztywno dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru następnie dodać kokos i wymieszać łyżką. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 min w 160 st.aż kokos zacznie się rumienić. Warstwy ciasta biszkopt,krem,blat kokosowy,krem,biszkopt,warstwa kremu i na górę zetrzeć czekoladę.
Pychota kokosowo-adwokatowa
Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na pół
Pychota kokosowo-adwokatowa
Blat kokosowy upiec na złoty kolor i wystudzić.
Pychota kokosowo-adwokatowa
Do kremu dodawać porcjami adwokat wymieszany z spirytusem i ucierać