SUPERPRZEPIS

Ciasto kokosowo truskawkowe (bez glutenu)

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Ciasto kokosowo truskawkowe (bez glutenu) Więcej zdjęć (2)

Puszysty i kokosowy biszkopt z wiórków kokosowych, przełożony kokosowym kremem i zwieńczony truskawkami.

Składniki:

Ciasto kokosowo truskawkowe (bez glutenu)

Kokosowy biszkopt

Kokosowy krem

  • mleko kokosowe- puszka (lub kremówka)
  • mascarpone- 3 czubate
  • wiórki kokosowe- 3 łyżki
  • cukier- 1 łyżeczka

Dodatkowo

  • truskawki- około 100 g
  • likier kokosowy Malibu- 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowo truskawkowe (bez glutenu)

Kokosowy biszkopt

Jeżeli nie posiadamy mąki kokosowej, to należy wiórki zmielić na mąkę, a następnie połączyć z mąką ziemniaczaną.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na puszystą pianę, a żółtka połączyć z cukrem i utrzeć na jasną masę.
Wsypać mąkę kokosową, wymieszać, dodać ubite białka i delikatnie połączyć z masą.
Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20 minut w 160 stopniach.
Studzić w uchylonym piekarniku.

Koksowy krem

Bardzo schłodzone mleczko kokosowe otworzyć, odłożyć 2 łyżki wody, a resztę wylać.
Powstałą śmietankę przełożyć do miski i ubić na sztywno wraz z dodatkiem cukru.
Dodać 3 czubate łyżki mascarpone oraz wiórki kokosowe i całość ponownie wymieszać.

Składanie

Biszkopt nasączyć wodą kokosową wymieszaną z Malibu, posmarować kremem kokosowym i ozdobić truskawkami.

Ciasto kokosowo truskawkowe (bez glutenu)
ciasto kokosowe, ciasto z wiórków kokosowych, krem kokosowy, ciasto z truskawkami, biszkopt kokosowy, biszkopt bez mąki, biszkopt bez glutenu

Tagi:

jajko jajka