Sposób przygotowania:
Ciasto kokosowo truskawkowe (bez glutenu)Kokosowy biszkopt
Jeżeli nie posiadamy mąki kokosowej, to należy wiórki zmielić na mąkę, a następnie połączyć z mąką ziemniaczaną.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na puszystą pianę, a żółtka połączyć z cukrem i utrzeć na jasną masę.
Wsypać mąkę kokosową, wymieszać, dodać ubite białka i delikatnie połączyć z masą.
Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20 minut w 160 stopniach.
Studzić w uchylonym piekarniku.
Koksowy krem
Bardzo schłodzone mleczko kokosowe otworzyć, odłożyć 2 łyżki wody, a resztę wylać.
Powstałą śmietankę przełożyć do miski i ubić na sztywno wraz z dodatkiem cukru.
Dodać 3 czubate łyżki mascarpone oraz wiórki kokosowe i całość ponownie wymieszać.
Składanie
Biszkopt nasączyć wodą kokosową wymieszaną z Malibu, posmarować kremem kokosowym i ozdobić truskawkami.