katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ciasto kolorowe z masą wiórkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kolorowe wiosenne ciasto .Pięknie i smacznie wygląda na świątecznym stole .Dobre na rodzinne spotkania .Orzeźwiające i barwne.

Ciasto kolorowe z masą wiórkową

Składniki:

Ciasto kolorowe z masą wiórkową

 

  • na biszkopt

 

  • jajka 6 szt
  • mąka 1,5 szkl
  • cukier 1 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • woda 2-3 łyżki

 

  • masa wiórkowa

 

  • mleko 1 i 3/4 szkl
  • budyń waniliowy 1 op
  • wiórki kokosowe ok 1/3 paczki(200g)
  • cukier 3-4 łyżki
  • masło albo margaryna 1 szt(250g)

 

  • dodatkowo

 

  • galaretka zielona 1 szt
  • galaretka czerwona 2 szt
  • masa krówkowa czekoladowa 1 op
  • powidła śliwkowe
  • wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kolorowe z masą wiórkową
Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy wodę żółtka i cukier. Na koniec dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Przekładamy ciasto do przygotowanej blaszki i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Ciasto studzimy i kroimy na połowy . Galaretki czerwone rozpuszczamy w 3 szklankach wody a galaretkę zieloną w jednej szklance. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Zagotowujemy szklankę mleka i dodajemy do niego wiórki kokosowe. W pozostałym mleku rozmieszać budyń z cukrem i dodajemy do wiórków. Gdy masa zgęstnieje studzimy i miksujemy z masłem albo margaryną. Spodnią część ciasta smarujemy powidłami i wykładamy masę wiórkową. Łyżeczką robimy w masie wgłębienia i zalewamy je tężejącą zieloną galaretką. Gdy trochę stężeje wylewamy czerwone tężejące galaretki. Przekrojoną stronę górnej części smarujemy większą częścią masy krówkowej smarowaną stroną kładziemy na na galaretkach. Lekko dociskamy i odstawiamy do zastygnięcia. Na koniec wierzch ciasta smarujemy pozostałą masą i posypujemy wiórkami kokosowymi.