Sposób przygotowania:
Ciasto kolorowe z brzoskwiniami
Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę pod koniec wsypać cukier puder i zmiksować powoli cały czas miksując dodawać po jednym żółtku aż do skończenia. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia dodawać do masy po łyżce na przemian wlewać olej,zmiksować na wolnych obrotach gładkie ciasto.Podzielić na trzy porcje. Do jednej wsypać mak,do drugiej kakao,trzeciej wiórka kokosowe,wymieszać. Dużą blaszkę o wym 24/39 cm wyłożyć pergaminem do pieczenia wylać warstwami ciasto najpierw makowe kakaowe i na koniec ciasto z wiórkami delikatnie wygładzić. Piec 30-35 minut w temp 170*c. Po upieczeniu całkiem zimne przekroić wzdłuż dwa razy.Krem: Sok z brzoskwiń uzupełnić 1/2 szklanki wody wlać do garnka zagotować proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklance wody wlać do gotującego się soku i ugotować budyń. Zestawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem miksując wlewać zimną śmietanę następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i utrzeć krem.Przełożenie:Jeden blat ciasta posmarować konfiturą jagodową wyłożyć połowę kremu na wierzchu poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie-połowę puszki przykryć ciasto,znów smarować konfiturą wyłożyć krem i resztę brzoskwiń przykryć ciastem,polać polewą czekoladową posypać złotym krokantem,chłodzić najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego!
reanja
2milutka
Dziękuję bardzo!
edytaha
2milutka
Edytko częstuj się;)