ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ciasto kora ...ale kokosowa na święta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomysłem na ciasto był przepis na ciasto kora orzechowa ja chciałam by była kokosowa więc trochę zmian ale podobieństwa zostały.

Ciasto kora ...ale kokosowa na święta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kora ...ale kokosowa na święta

 

  • ciasto:
  • 7 jajek (ale z tego tylko 3 żółtka i 7 białek)
  • po 100 g orzechów włoskich posiekanych, wiórek kokosowych, płatków migdałowych
  • 150 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyzki mąki pszennej
  • krem kokosowo-budyniowy:
  • 2 budynie(najlepiej kokosowe)
  • puszeczka 150 ml mleczka(kremu) kokosowego
  • puszka mała brzoskwiń (ja użyłam domowy kompot z brzoskwiń)
  • 150 ml wody
  • 150 ml soku z brzoskwiń
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • kostka masła lub margaryny
  • oprócz tego:
  • 2 paczki delicji
  • 2 galaretki (u mnie brzoskwiniowe)
  • pół szklanki kawy z łyżką alkoholu

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kora ...ale kokosowa na święta
1. Białka ubijam na pianę, dodaję do niej stopniowo cukier. Potem dałam 3 żółtka. 2. Suche składniki wymieszałam i dodałam do masy. Wymieszałam wszystko i piekłam w 180 stopniach po 30 minut w blaszce 25x30 cm na papierze pergaminowym. Piecze się 2 placki, ciasto dzielimy więc na 2 połowy. 3. Mokre składniki kremu (bez mleka) wlałam do garnka i zagrzałam z cukrem. Budynie rozpuściłam w mleku i wlałam na ciepły płyn z soku, wody i mleczka kokosowego. Powstaje gęsty budyń, studzimy go. 4. Miękkie masło ucieramy i dodajemy stopniowo wystudzony budyń. 5. Galaretki robimy na 600 ml wody. Odstawiamy by się ścinała(ja wstawiłam jak przestygła do lodówki) Układanie warstw: blat ciasta połowa kremu delicje polane ponczem kawowym druga połowa kremu blat ciasta (można ew. też skropić ponczem) brzoskwinie pokrojone na paseczki tężejąca galaretka Musi się chłodzić z 3 godziny w lodówce przed krojeniem
Ciasto kora ...ale kokosowa na święta
Białka ubijamy na pianę z cukrem, dodajemy 3 żółtka, suche składniki i mieszamy. Pieczemy 2 blaty ciasta z połowy składników
Ciasto kora ...ale kokosowa na święta
Masło ucieramy i dodajemy wystudzony budyń ugotowany na soku z brzoswiń, mleczku kokosowym , mleku i wodzie.
Ciasto kora ...ale kokosowa na święta
układamy warstwy ciasta: blat, krem, delicje, krem, blat, brzoskwinie, galaretka
Ciasto kora ...ale kokosowa na święta
Ciasto polewamy mocno tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki