misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Kora orzechowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Efektowne ciasto z dużą ilością bakalii i nutą owocową

Kora orzechowa

Składniki:

Kora orzechowa

 

 

  • KREM
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 5 żółtek
  • woda do uzupełnienia soku brzoskwiń do 800ml
  • ½ łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 300g masła

 

  • PONADTO
  • duże opakowanie delicji brzoskwiniowych
  • ½ szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
  • ok. ½ szklanki wódki ewntualnie spirytusu
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

Sposób przygotowania:

Kora orzechowa

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodając stopniowo żółtka dalej ubijając. Do ubitej masy wsypać wymieszane bakalie z mąką i proszkiem do pieczenia. Upiec 2 placki na papierze w temperaturze 180 stopni.


 




 Ugotować budyń na wodzie z sokiem z brzoskwiń, cukrem i kwaskiem cytrynowym dodając budynie, mąkę i żółtka rozmącone. Ostudzić.


Utrzeć masło na puszystą masę i po trochu dodawać zimny budyń dalej ucierając.


Zaparzyć ok. ½ szklanki kawy rozpuszczalnej, wystudzić; dodać alkohol (ma być duża pełna szklanka). Tym ponczem można leciutko skropić ciasto, wyłożyć 2/3 kremu i rozsmarować na cieście. Na krem układać (wciskać) delicje maczane w ponczu (czekoladą do kremu). Całość przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Na wierzch położyć cienkie plasterki brzoskwiń. Zrobić galaretkę w połowie wody i tężejącą galaretką pędzelkiem posmarować owoce(można wlać galaretkę na całe ciasto). Ewentualnie zamiast galaretki można popisać ciasto polewą.

SMACZNEGO!

Tagi:

kawa ciasto