lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Ciasto krajanka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne ciasto,niezbyt pracochłonne a zarazem smaczne

Ciasto krajanka

Składniki:

Ciasto krajanka

 

  • Ciasto:
  • 10 dag masła
  • 2 jaja
  • 50 dag maki
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki sztucznego miodu
  • paczka herbatników

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto krajanka
Masło dobrze utrzyj z jajami i cukrem. Do wyrobionej puszystej masy dodawaj stopniowo na przemian z mlekiem przesianą mąke która wymieszana jest z proszkiem do pieczenia. Dalej ucieraj a pod sam koniec wlej rozpuszczony letni miód i całość starannie wymieszaj. Upiecz ciasto w piekarniku który ma być średnio nagrzany.

Przygotowanie polewy:
W garnuszku rozpuść składniki polewy i gotuj na małym ogniu co chwilę mieszając aż zgęstnieją.

Ciasto pokrój na kawałki i oblej polewą obsyp także pokruszonymi wcześniej herbatnikami.

Tagi:

ciasto mak