reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto "Królewiec"

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciacho dość słodkie - jak dla nas, a nie lubimy przesłodzonych- ale zawsze możecie użyć słodszego dżemu czy dodać 2 łyżki więcej do kremu.

Ciasto "Królewiec"

Składniki:

Ciasto "Królewiec"

 

  • Ciasto kruche:

 

 

  • 150g cukru

 

 

 

  • 1 łyżeczka sody

 

 

 

  • Biszkopt:

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 2 łyżki zimnej wody

 

 

  • Masa:

 

 

  • 1 budyń śmietankowy/ waniliowy

 

 

  • 200g cukru

 

 

  • Polewa:

 

 

 

 

  • 100g cukru

 

 

  • Dodatkowo

 

  • dżem wiśniowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto "Królewiec"

ciasto kruche

ciasto "Królewiec"
ciasto nie trzeba wałkować przed odpoczynkiem, mnie jest jednak tak łatwiej

Masło siekamy z mąką, potem dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto dzielimy na dwie części- każdą wałkujemy na wielkość blachy, nakłuwamy widelcem i tak przygotowane władamy ( razem z blachami )do lodówki na 30 minut.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st przez 10 - 12 minut, aż sie zezłości .

Tak samo postępujemy z drugą blachą.

Ciasta wyciągamy, ściągamy papier i studzimy.

biszkopt

ciasto "Królewiec"
biszkopt nie może czekać w kolejce do piekarnika, pieczemy go jako pierwszy

Oddzielamy żółtka od białek.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Do ubitych stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier sie rozpuści.

Do masy dodajemy nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku.

Odstawiamy robot i dalej używamy już szpatułki.

Dodajemy przesiana mąkę razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy.

Na końcu wlewamy wodę- mieszamy po raz ostatni i ciasto przelewamy do blaszki- takiej samej w jakiej piekło sie ciasto kruche.

Biszkopt pieczemy w temperaturze 175 st przez 20-25 minut - do suchego patyczka.

Upieczone studzimy.

masa budyniowa

ciasto "Królewiec"
jeżeli przykryjemy budyń folią spożywczą tak, żeby dotykała jego powierzchni, to nie zrobi nam sie na nim suchy kozuch

Gotujemy budyń

Odlewamy 0,5 szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń śmietankowy/waniliowy

Resztę mleka zagotowujemy.

Do gotującego sie mleka wlewamy zawiesinę i mocno mieszając gotujemy przez 1-2 minuty.

Budyń przykrywamy folią spożywczą, tak żeby dotykała powierzchni i studzimy.

Masło ucieramy na puszysto i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

polewa i orzechy

ciasto "Królewiec"
podprażając orzechy przez cały czas mieszamy

Polewa:

Przez cały czas mieszając zagotowujemy wszystkie składniki

Posiekane orzech podprażamy na suchej patelni, przez około 10 minut- nie można zapomnieć o mieszaniu, bo przypalone nie są juz jadalne;)

składanie ciasta

ciasto "Królewiec"
ciasto najlepiej smakuje po 24 godzinach

Składanie ciasta

Na dół układamy ciasto kruche, smarujemy dżemem, następnie wykładamy połowę masy.

Masę przykrywamy biszkoptem, na który wykładamy krem.

Górne ciasto kruche od dołu smarujemy dżemem i nakładamy na krem.

Na ciasto kruche wylewamy ciepłą polewę - wyrównujemy i posypujemy grubą warstwą podprażonych orzechów.

Całość wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin,